Eiwit in het rantsoen

Eiwit in het rantsoen

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor onder andere spieren en enzymen. Het is onmisbaar in het rantsoen van een paard. Echter werd er vroeger altijd gedacht dat te veel eiwitten hoefbevangenheid veroorzaakt. Tegenwoordig weten we dat suikers en zetmeel de boosdoeners zijn. Toch blijft eiwit een belangrijk onderwerp.

Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn grote moleculen die uit aminozuren bestaan. Eiwitten vervullen de meest uiteenlopende functies in het lichaam. Een paard kan enkele aminozuren zelf maken maar er zijn ook aminozuren die het paard niet zelf kan maken. Deze essentiële aminozuren moet het paard uit de voeding halen. Eiwit uit de voeding zorgt voor voldoende essentiële aminozuren. Het lichaam bepaalt zelf welke eiwitten er nodig zijn en waarvoor ze gebruikt gaan worden. Zo dragen eiwitten bij aan de opbouw van spieren, enzymen en hormonen maar ze zijn ook een transportmiddel in het bloed voor immuniteit.
Te weinig of te veel?
Eiwitten kunnen niet in het paardenlichaam opgeslagen worden. Hierdoor heeft een paard dagelijks een nieuwe aanvoer aan voldoende eiwitten nodig. Te weinig eiwit staat ontwikkeling zoals spierherstel in de weg. Een langdurig tekort kan langdurige gevolgen hebben.
Volwassen paarden hebben maar een kleine behoefte aan eiwitten. Paarden die zware arbeid verrichten hebben een hogere behoefte aan eiwitten, net als paarden die in de groei zijn of drachtige merrie’s.
Eiwit & voer
Het meeste eiwit moet een paard uit het ruwvoer kunnen halen. Volwassen paarden die recreatief of licht gereden worden, hebben ongeveer 60 gram eiwit per kilo droge stof nodig. Voor drachtige merrie’s of paarden die hard moeten werken, kun je het beste minimaal 100 gram eiwit per kilo droge aanhouden. Bevat het ruwvoer weinig eiwitten? Dan kun je overwegen het eiwit door middel van krachtvoer aan te vullen. Let hierbij op de VRep(verteerbaar ruw eiwit paard). Deze waarde geeft het eiwit aan dat een paard ook daadwerkelijk kan verteren.

Vragen over het eiwitgehalte in ons ruwvoer?
Bel of app ons!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *