Suiker in het rantsoen

Suiker in het rantsoen
Suiker is een koolhydraat. Het paardenlichaam hoeft het suiker niet eerst te verteren voordat het door de dunne darm opgenomen kan worden. Suiker levert erg snel energie en heeft een hoge Glycemische index. Door deze hoge index kan er een grote schommeling in de bloedsuiker ontstaan.
Suiker zit in elk soort paardenvoer: granen, krachtvoer, gras en hooi. In het ene meer dan in het ander. Suiker zorgt dus voor energie. Energie is belangrijk voor een paard om te kunnen presteren maar ook om zijn lichaamsfuncties in stand te kunnen houden.

Er zijn paarden voor wie een suikerarm rantsoen van belang is. Dit kan zijn omdat ze bijvoorbeeld last hebben van hoefbevangenheid, te dik zijn, insuline resistent zijn of omdat ze van te veel suiker te veel energie krijgen en nerveus worden. Compleet suikervrij gaan voeren is niet mogelijk en ook niet gezond! Het basisrantsoen van ieder paard, gras en ruwvoer, bevat ook suiker. Het is bij de basis al van belang dat er hier gelet wordt op de hoeveelheid suiker. Dat is ook een van de redenen dat wij ons ruwvoer laten analyseren. Hierdoor weten wij hoeveel suiker ons ruwvoer bevat. In gras zit fructaan, dit is ook suiker. Hierover hebben we vorige week een bericht geplaatst. Het is belangrijk om goed te kijken wanneer het fructaangehalte laag is zodat het paard veilig kan grazen.
Suiker is dus niet per se slecht, maar het is belangrijk om het niet te overdrijven. Gras met een hoog fructaangehalte, suikerrijk ruwvoer en ook nog eens een paar kilo krachtvoer; dat is allemaal te veel van het goede en kan in sommige gevallen vervelende gevolgen hebben. Weet dus wat je paard eet en verdiep je eens in het voer dat je paard allemaal krijgt.
Benieuwd naar de suikergehaltes van ons ruwvoer? Neem dan contact met ons op!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *