Voedingswaarden

Voedingswaarden
Hooi is hooi, zou je denken. Maar dat is dus niet zo. Het ene hooi heeft hogere suikerwaarden dan het andere hooi. Dit verschil kan erg groot zijn en wellicht ook belangrijk voor jouw paard. Je hebt paarden, die bijna alles kunnen eten. Bij deze paarden hoef je er niet per se op te letten hoeveel suiker of eiwit een bepaald product heeft. Maar je hebt ook veel paarden waarbij dit niet het geval is.

Om te waarborgen dat ons hooi kwalitatief hoogwaardig is en blijft, laten wij elk jaar diverse analyses uitvoeren door een externe partij. Hierdoor weten wij welke voedingswaarden ons ruwvoer gemiddeld bevat en kunnen dit weer aan onze klanten terugkoppelen. Dit is vooral erg handig als je paard een speciaal dieet moet volgen of gevoelig is voor een bepaalde voedingsstof.
De meest belangrijke waarden zijn het suikergehalte en het eiwitgehalte. Een paard krijgt de meeste suikers binnen via hooi en gras. Van hooi en gras krijgen ze ook veel meer op een dag, dan van krachtvoer. Een te hoog suikergehalte kan er echter tot leiden dat je paard ziek wordt: overgewicht, hoefbevangenheid of zelfs insulineresistentie kunnen een gevolg van te veel suiker zijn. De streefwaarde van suiker voor een paard is tussen de 70 en 150 gram per kilo.
Eiwit is ook belangrijk voor een paard. Eiwit zorgt voor herstel en opbouw van botten en spieren. Het paard gebruikt de eiwitten om aminozuren aan te maken, echter kan een paard ook uit zichzelf deze aminozuren aanmaken. Je hoeft dus niet nog eens extra eiwit bij te voeren of ruwvoer/krachtvoer te geven met een hoog eiwitgehalte.
Tenzij je een jong paard hebt die nog volop in de groei zit of een merrie die drachtig is. Die hebben wel extra eiwitten nodig.
De streefwaarde van eiwit ligt tussen de 80 en 160 gram per kilo.
Vragen over de voedingswaarden van ons ruwvoer?
Bel of app ons voor een vrijblijvend advies!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *