Voorjaarsgras

Is het voorjaarsgras ‘gevaarlijk’?
Hoera! Het voorjaar is weer begonnen! De dagen worden weer langer, de temperatuur weer warmer en de planten, bomen en het gras staan weer in de bloei. Veel paarden gaan nu weer langer de wei op en kunnen langer genieten van het gras. Eindelijk groeit het gras weer en kunnen de paarden het jonge, verse gras eten. Voor veel paarden is dit geen probleem en eigenlijk alleen maar een welkome toevoeging aan het rantsoen. Echter kunnen zich ook gevaren verbergen achter het nieuwe, groene voorjaarsgras.

In het voorjaar veranderen de voedingswaarden van het gras. De hoeveelheid fructaan in het gras is afhankelijk van het soort gras, het tijdstip, het seizoen en zelfs welk deel van het gras gegeten wordt. Het maakt dus wel degelijk uit of een paard ‘s ochtends of ‘s middags op de wei staat.
Fructaan is een wateroplosbaar koolhydraat (een soort suiker) dat door het gras wordt aangemaakt zodra de zon schijnt. Door fructaan kan het gras groeien, maar als het op een gegeven moment niet meer mogelijk is om te groeien, dan wordt het fructaan opgeslagen.
Schijnt de hele dag de zon, is het warm en krijgt het gras water? Dan verbruikt het gras veel fructaan. Was het een zonnige dag, maar kon het gras niet groeien door bijvoorbeeld een tekort aan water? Dan slaat het gras het fructaan op. Als er na deze dag ook nog een koude nacht volgt, dan blijft het fructaan tot de volgende ochtend in het gras zitten. De volgende ochtend is het fructaangehalte dan erg hoog. Als het paard dit gras eet, dan is de kans groot dat zijn suikerspiegel ineens omhoog schiet. Bij een suikergevoelig paard kan dit (mogelijk) hoefbevangenheid tot gevolg hebben.
Te veel fructaan kan gevaarlijk zijn voor een paard omdat hij het fructaan niet compleet kan verteren in de dunne darm. Een deel stroomt door naar de dikke darm en wordt hier gefermenteerd. Dit kan voor een onbalans in de darmen zorgen.
Fructaan slaat zich vooral op in de korte stengels van het gras. Dit maakt dat vooral het korte, afgegraasde gras gevaarlijk kan zijn vanwege het hoge fructaangehalte.
Heb je een paard dat gevoelig is voor suikers? Dan is het van belang om je weideschema aan te passen. Laat je paard veilig grazen:
– Vroeg in de ochtend als het ‘s nachts niet kouder was dan 5 graden
– Tijdens een bewolkte dag als het warmer is dan 15 graden
– Alleen als het gras voldoende water en voedingsstoffen heeft gehad
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het ons vooral weten! Ook als je graag een vrijblijvend (voer)advies wil, kun je contact met ons opnemen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *