Engels raaigras bij Venhorst Fourage

Graszaadhooi Venhorst Fourage

Engels raaigras bij Louis Venhorst Fourage

Belangrijk: Wij verkopen enkel onbespoten graszaadhooi, ingekocht bij erkende leveranciers, onder strikte voedselveiligheid voorwaarden en daarmee in principe vrij van endofyten.

Er zijn berichten over met de mycotoxine lolitrem B besmet Engels raaigras. Wij willen je hierover informeren.

Engels raaigras

Engels raaigras is een soort raaigras dat geschikt is voor paarden. Het is over het algemeen wel te eenzijdig en te laag qua voedingswaarden om als enig ruwvoerder aan te bieden. Wij adviseren dan ook altijd om dit product te mengen met een ander soort ruwvoer, zodat er geen tekorten ontstaan in het rantsoen. Hierdoor zal ook het risico op effecten van een eventuele besmetting afnemen.

Lolitrem B in Engels raaigras

Engels raaigras is gevoeliger voor de mycotoxine lolitrem B. Lolitrem B wordt door de endofyt Neothyphodium lolli geproduceerd. Deze schimmel beschermt de grasplant tegen verschillende stressfactoren en groeit niet-zichtbaar binnen de plantenvezels. Een besmetting is niet met het blote oog waarneembaar.

Diagnose

Als een paard lolitrem B besmet raaigras eet, kunnen symptomen zoals evenwichtsproblemen (ataxie), zwalken, coördinatieproblemen of krampen voorkomen. Dit wordt ook wel raaigraskramp genoemd en zal bij rust en omschakeling naar ander voer overgaan.

Lolitrem B in Engels raaigras bij Louis Venhorst Fourage

Het onbespoten Engels raaigras dat wij verkopen voldoet aan alle wettelijke normen, is geschikt voor paarden en wordt enkel ingekocht bij erkende toeleveranciers.

Wij hebben twee klachten ontvangen uit één partij waarbij in één geval na onderzoek bij de Universiteit Utrecht bleek dat sprake was van een matige verhoging van lolitrem B. Alle overige ontvangers van deze partij Engels raaigras hebben wij benaderd, waarna bleek dat zij geen klachten hadden waargenomen bij hun paarden. Na contact met de toeleverancier blijkt dat ook deze verder geen klachten heeft ontvangen zodat het een unieke, niet te detecteren, besmetting is.

Op dit moment hebben onze klanten of wij geen graszaadhooi meer uit de betreffende levering.

Wij blijven onbespoten Engels raaigras inkopen bij erkende leveranciers en strenge kwaliteitscontroles daarop uitvoeren.

Als je graszaadhooi van ons hebt ontvangen of in bestelling hebt staan en daar vragen over hebt kun je altijd telefonisch contact met ons opnemen via 0315-377536. Wij staan je graag te woord.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.