DS, VREp en Ewpa?

Hooibaal

DS, VREp en Ewpa?

De kwaliteit van ruwvoer kan erg variëren. Een analyse van het hooi kan daarom erg waardevol zijn. Het geeft je een richtlijn waar je je aan kunt houden als het gaat om de soorten ruwvoer die je voert en waarmee je het ruwvoer eventueel kunt aanvullen. Een analyse kan echter ook verklaren waarom jouw paard maar niet aankomt van het hooi of juist alleen maar dikker wordt.

Er zijn verschillende bedrijven die ruwvoer analyses aanbieden. Je ontvangt dan een analyse waarop de DS, de Ewpa, het ruw eiwit en het suikergehalte staat. Er bestaan ook uitgebreidere analyses waardoor je ook de waarden van de vitamines en mineralen ontvangt. Echter kiezen de meeste mensen voor de versimpelde versie. En deze waarden geven je vaak al een goed idee over jouw ruwvoer. Hieronder zal ik de 4 meest voorkomende waarden toelichten.

DS
DS staat voor droge stof. Droge stof is wat overblijft nadat je al het vocht uit gras, hooi of voordroog haalt. Het droge stof gehalte zal bij het hooi lager liggen, omdat het hooi ook langer om het land heeft kunnen drogen voordat het in balen werd geperst.  Een paard heeft dagelijks ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof uit het ruwvoer nodig.

Ewpa
EWpa staat voor energiewaardepaard. Dit is een Nederlandse waarde die aangeeft hoeveel energie een paard uit het product, in dit geval het hooi, kan halen. Hierbij wordt rekening gehouden met de verteerbaarheid van de organische stof.

Ruw eiwit
Ruw eiwit is het eiwit, dat direct beschikbaar is in het product. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor onder andere spieren en enzymen. Het is onmisbaar in het rantsoen van een paard. Het meeste eiwit moet een paard uit het ruwvoer kunnen halen

Suiker
Suiker is een koolhydraat. Uit koolhydraten haalt een paard de meeste energie en deze energie is ook noodzakelijk voor het paard. De meeste paarden halen voldoende energie uit het ruwvoer. Bij paarden die intensiever getraind worden, is het verstandig om te kijken of het rantsoen aangevuld moet worden.

De behoeften verschillen per paard. Het ene paard heeft meer suiker nodig omdat hij zwaardere arbeid verricht en de ander juist minder omdat hij gevoelig is voor suikers. Kijk dus altijd goed naar jouw paard en zijn/ haar behoeftes. Een analyse geeft een goed beeld over jouw huidige ruwvoer rantsoen en over de voedingswaarden die jouw paard binnenkrijgt. Het is en blijft wel een richtlijn. Hooi is een natuurproduct en niet ieder sprietje en plukje hooi bevat exact dezelfde voedingswaarden dan het andere sprietje of plukje.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.