Rantsoenberekening

Paard eet hooi

Rantsoenberekening

Gezonde voeding is de basis voor een gelukkig paard. En bij gezonde voeding hoort ook het juiste ruwvoer. Ruwvoer biedt de gezonde basis en pas daarna kan het eventueel aangevuld worden met krachtvoer.

Maar hoeveel ruwvoer heeft een paard eigenlijk nodig? Een shetlander kun je immers niet hetzelfde rantsoen geven als een sportpaard. Gelukkig valt dit voor ieder paard (ongeveer) te berekenen en kun jij het rantsoen netjes afstemmen op jouw paard of pony.

Het dagelijkse rantsoen voor je paard hoort voor 70% tot 100% uit ruwvoer bestaan. Het is belangrijk dat een paard elke dag ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof uit het ruwvoer binnenkrijgt. Droge stof is wat overblijft nadat je al het vocht uit gras, hooi of voordroog haalt. Het droge stofgehalte verschilt ook nog eens per type ruwvoer. Gras heeft bijvoorbeeld een droge stofgehalte van 20 tot 25%, hooi echter van 80% tot 90%.

Een paard heeft dus 2 kilo droge stof per 100 kilo lichaamsgewicht nodig. Stel je hebt een paard dat 600 kilo weegt, dan heeft hij 2 x 6 = 12 kilo droge stof nodig per dag. Als hij hooi krijgt met een droge stofgehalte van ca. 85%, dan heeft hij 12 : 0,85 = 14,1 kilo hooi nodig per dag.

Let op: deze berekening gaat ervan uit dat jouw paard alleen hooi krijgt, dus geen ander ruwvoer.

Deze berekening geeft een indicatie aan. Ieder paard is anders en heeft andere behoeften. Het ene paard heeft voldoende aan 10 kilo ruwvoer maar een ander paard heeft misschien wel 14 kilo ruwvoer nodig. Het belangrijkste is, geef nooit te weinig ruwvoer! Je kan beter onbeperkt ruwvoer aanbieden, een paard zal dan alleen nog maar eten als hij echt honger heeft. Ben je bang dat hij in een keer te veel naar binnen schrokt? Probeer dan eens een hooinet of slowfeeder.

Heb je nog vragen over het ruwvoer of ben je nog zoekende naar het juiste rantsoen en de juiste hoeveelheid voor jouw paard? Neem dan gerust contact met ons op.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.