Het gevarieerde ruwvoer rantsoen

Paard hooinet

Het gevarieerde ruwvoer rantsoen

Het rantsoen van een paard is vaak eenzijdig. Ze komen op de wei, krijgen hooi en vaak ook nog brokken. Over het algemeen is dit iedere dag hetzelfde hooi, dezelfde wei en vaak ook dezelfde brokken. Nu hoeft dit niet per se slecht te zijn, maar het kan nooit kwaad om ook wat meer variatie aan te bieden.

Ruwvoer valt erg goed te combineren en te variëren. Wij hebben 4 verschillende soorten ruwvoer in ons assortiment: kruidenhooi, weidehooi, graszaadhooi en gerstestro. Ieder soort is anders, maar ze kunnen erg goed gecombineerd worden met elkaar.

Het kruidenhooi is een goed basisruwvoerproduct. Het heeft een lager suiker- en eiwitgehalte maar bevat verder wel voldoende voedingsstoffen. Hierdoor is het mogelijk om het kruidenhooi onbeperkt aan te bieden. Het gemiddelde suikergehalte is 9,2% en het gemiddelde eiwitgehalte 9,0%. Het kruidenhooi heeft vaak een wat fijnere structuur en is stengeliger.

Het weidehooi is ons tweede basisruwvoerproduct. Het weidehooi bevat, in tegenstelling tot het kruidenhooi, juist meer suiker en eiwit. Dit maakt dat het niet voor ieder paard geschikt is. Het gemiddelde suikergehalte is 11,1% en het gemiddelde eiwitgehalte 9,0%. Het weidehooi is over het algemeen wat grover hooi.

Het graszaadhooi is een bijproduct. Het is erg geschikt om te combineren met ander ruwvoer. Het graszaadhooi heeft een laag suiker- en eiwitgehalte, maar ook alle andere voedingsstoffen zijn eerder aan de lage kant. Dit maakt het graszaadhooi ongeschikt om als enigste ruwvoer te voeren. Het gemiddelde suikergehalte is 6,5% en het gemiddelde eiwitgehalte 6,2%. Het graszaadhooi is vaak erg grof en heeft weinig smaak. Maar juist door de grovere structuur, is het een goed product om variatie mee aan te bieden.

Als laatste bijproduct hebben wij het gerstestro. Niet te verwarren met het tarwestro. Tarwe is om te strooien en gerst is om te voeren. Het gerstestro is eerder een snack voor erbij. Er zit bijna geen suiker, erg weinig eiwit en erg weinig voedingsstoffen in. Het gemiddelde suikergehalte is minder dan 1% en het gemiddelde eiwitgehalte 4,3%.  Het is zacht van structuur en het heeft vooral een hele andere structuur dan hooi. Gerstestro kan aan ieder paard als snack gevoerd worden, mits het in mate gevoerd wordt. Te veel gerst kan voor verstoppingen zorgen.

Al onze ruwvoerproducten zijn met elkaar te combineren. Afhankelijk van welk doel je hebt om de verschillende soorten ruwvoer te combineren, zijn er verschillende combinaties te creëren. Wil je graag dat jouw paard wel voldoende ruwvoer, maar minder suiker binnenkrijgt? Probeer dan het kruidenhooi on combinatie met het graszaadhooi en/of het gerstestro. Wil je juist wat rijker ruwvoer aanbieden maar wel graag met verschillende structuren? Combineer dan het kruidenhooi met het weidehooi. En als je graag zo veel mogelijk verschillende structuren en smaken wilt aanbieden, dan kun je alle 4 de producten combineren.

Je kunt met onze producten alle kanten op. Voor ieder behoefte hebben we wat wils. Heb je nog vragen over het ruwvoer of ben je nog zoekende naar het juiste rantsoen voor jouw paard? Neem dan gerust contact met ons op.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.