Voedingswaarden
Hooi is hooi, zou je denken. Maar dat is dus niet zo. Het ene hooi heeft hogere suikerwaarden dan het andere hooi. Dit verschil kan erg groot zijn en wellicht ook belangrijk voor jouw paard. Je hebt paarden, die bijna alles kunnen eten. Bij deze paarden hoef je er niet per se op te letten hoeveel suiker of eiwit een bepaald product heeft. Maar je hebt ook veel paarden waarbij dit niet het geval is.

Lees meer

Suiker in het rantsoen
Suiker is een koolhydraat. Het paardenlichaam hoeft het suiker niet eerst te verteren voordat het door de dunne darm opgenomen kan worden. Suiker levert erg snel energie en heeft een hoge Glycemische index. Door deze hoge index kan er een grote schommeling in de bloedsuiker ontstaan.
Suiker zit in elk soort paardenvoer: granen, krachtvoer, gras en hooi. In het ene meer dan in het ander. Suiker zorgt dus voor energie. Energie is belangrijk voor een paard om te kunnen presteren maar ook om zijn lichaamsfuncties in stand te kunnen houden.

Lees meer

Graszaadhooi-LVF
Graszaadhooi
Graszaadhooi voor paarden? Ja zeker! Wij verkopen graszaadhooi dat speciaal geschikt is voor paarden. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want geef niet zo maar elk graszaadhooi! Je hebt soorten die bespoten worden en dit is niet geschikt voor je paard.

Lees meer

Eiwit in het rantsoen

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor onder andere spieren en enzymen. Het is onmisbaar in het rantsoen van een paard. Echter werd er vroeger altijd gedacht dat te veel eiwitten hoefbevangenheid veroorzaakt. Tegenwoordig weten we dat suikers en zetmeel de boosdoeners zijn. Toch blijft eiwit een belangrijk onderwerp.

Lees meer

Is het voorjaarsgras ‘gevaarlijk’?
Hoera! Het voorjaar is weer begonnen! De dagen worden weer langer, de temperatuur weer warmer en de planten, bomen en het gras staan weer in de bloei. Veel paarden gaan nu weer langer de wei op en kunnen langer genieten van het gras. Eindelijk groeit het gras weer en kunnen de paarden het jonge, verse gras eten. Voor veel paarden is dit geen probleem en eigenlijk alleen maar een welkome toevoeging aan het rantsoen. Echter kunnen zich ook gevaren verbergen achter het nieuwe, groene voorjaarsgras.

Lees meer

Bundel-gerste-stro-LVF

Gerstestro

Gerstestro is zéér geschikt om bij te voeren naast ander ruwvoer. Gerstestro is smakelijker én zachter dan tarwestro en bevat iets meer energie. Gerstestro is vezelrijk en daarom zeer geschikt als buikvulling of als extra caloriearme bron van vezels. Lees meer

Ruwvoer-variatie-LVF

Variatie in het rantsoen

Wil je je paard eens wat meer variatie aanbieden tijdens zijn ontbijt of lunch? Probeer dat dan eens met ruwvoer! Want ook ruwvoer valt te combineren en te variëren.
Wij hebben 4 verschillende soorten ruwvoer in ons assortiment: Duits kruidenhooi, weidehooi, graszaadhooi en gerstestro. Ieder soort is anders maar kan erg goed gecombineerd worden met elkaar. Lees meer