Na regen komt… suiker!

na-regen-komt-suiker

Overal om je heen zie je gele, verdroogde weilanden. Door de wekenlange droogte is het gras veranderd en dus ook de voedingswaarden die jouw paard hieruit haalt. We hebben dringend weer regen nodig. Maar wat betekent regen voor het dorre gras en welke eventuele gevolgen heeft dit voor jouw paard?

Als het te lang té droog is, schakelt het gras automatisch over in de overlevingsstand. Als het gras al vocht krijgt, dan gaat dit direct door naar de wortels om in leven te blijven. De stengels boven de grond verkleuren en verdrogen. Behalve dat het gras verdroogt, raakt het ook gestrest. Door de vele zonnestralen maakt het gras suiker aan. Deze suikers zorgen er normaal gesproken voor dat het gras groeit. Door het tekort aan vocht kan het gras niet groeien, maar de suikers blijven aanwezig. Het resultaat is suikerrijk gras, zonder voldoende vezels voor je paard. Je zult al snel merken dat de meeste paarden meer hooi beginnen te eten om zo de missende vezels binnen te krijgen.

Maar wat als we nu ineens wél weer regen krijgen? Dan krijgen we toch weer mooi, groen gras? Dat klopt, het gras zal na een flinke regenbui wel weer gaan groeien. Een weiland kan zich vaak redelijk snel herstellen. Maar vergeet niet, dat het gras al die tijd veel suikers heeft aangemaakt en dat dit nog in het gras opgeslagen zit. De grassprieten schieten de grond uit, samen met de opgeslagen voedingswaarden (waarvan het grootste deel suikers zijn). Voor suikergevoelige paarden kan dit een risico zijn. De hoge suikergehaltes kunnen gevolgen hebben voor paarden met insulineresistentie, cushing of hoefbevangenheid. Zet je paarden na een regenbui daarom niet direct op de weide. Wacht liever nog even zodat het weiland zich kan herstellen en laat de paarden eerst weer rustig aan het gras wennen.

Heb jij ook een verdroogde weide? Bied dan extra ruwvoer aan, bijvoorbeeld in de vorm van hooi. Je paard krijgt namelijk niet alle benodigde vezels binnen uit het dorre gras en loopt zo kans op tekorten en/of vermagering.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.