Ruwvoer analyseren. Hoe werkt dat?

ruwvoer-analyseren

Ieder jaar laten wij diverse partijen ruwvoer analyseren, waarvan de gemiddelde analysewaarden op onze website worden getoond. De gemiddelde waarden geven een goed beeld over het ruwvoerproduct en of het ruwvoerproduct passend is voor jouw paard of pony.

Wij nemen niet zelf een aantal plukken hooi voor analyse, hiervoor laten wij speciaal een monsternemer van Eurofins Agro langskomen. En dit is niet zonder reden. De monsternemer heeft een speciaal gereedschap bij zich waarmee hij een monster uit een baal hooi haalt. Door middel van een lange buis wordt er een monster uit de gehele baal genomen, wat zorgt voor een betrouwbare uitslag. De buis gaat in zijn geheel door de baal, zodat de monsternemer van verschillende plekken uit de baal een monster kan nemen. Als hij de buis uit de baal haalt, komen er schijfjes hooi uit de buis. Er worden dus niet zo maar enkele plukken hooi geanalyseerd, maar hooi uit de gehele baal.

Tegenwoordig bieden diverse bedrijven de mogelijkheid om jouw ruwvoerpartij zelf laten analyseren. Heb je een ruwvoerpartij gekocht waar geen waarden van bekend zijn? Dan is een analyse altijd zinvol zodat je ongeveer weet wat je jouw paard qua voedingswaarden voert. De meest gekozen methode bij het zelf analyseren, is dat er verschillende plukken van de buitenkant van de baal worden geplukt en worden opgestuurd. Wij weten uit een testervaring dat deze analysewaarden over het algemeen afwijken van de waarden van een monsternemer. De buitenkant van de baal is vaak beïnvloed door zonlicht, daglicht en heeft veel meer zuurstof gehad, dan de binnenkant van de baal. Als je dus zelf een analyse wilt opsturen, zorg er dan voor dat je de baal openmaakt en ook plukken uit de binnenkant van de baal haalt. Bij voorkeur veel kleine plukken uit verschillende delen van de baal. Hoe meer hooi van verschillende delen uit de baal, hoe betrouwbaarder jouw analyse uitslag.

bekijk video

Ruwvoerinspiratie voor jou

Ruwvoer is ontzettend veelzijdig. Het is niet voor niets dé basis in het rantsoen van jouw paard. Benieuwd wat ruwvoer allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Een pagina boordevol informatie, tips en inspiratie rondom het thema ruwvoer.